PANDUAN MEMBELI TANAH

1) Jangan terburu buru untuk membeli tanah, pelajari dan bandingkan harga tanah tersebut dengan harga tanah yang lain.

2) Jangan membeli tanah dari orang tengah kerana biasanya mereka meletak harga yang tinggi. Kalau boleh carilah tuan tanah sendiri yang ingin menjual tanah kerana harganya pasti lebih murah.

3) Elakkan menggunakan ejen hartanah tidak berlesen / broker.

4) Cari tanah dengan posisi yang strategik seperti dekat dengan sekolah atau pasar dan di tepi jalan besar.

5) Semak dahulu geran dan tengok lokasi tanah. Pastikan nombor PT, lot dan lain-lain perkara pada geran sama dengan lokasi tanah.

6) Periksa kelengkapan geran tanah tersebut adakah ia milik perseorangan atau milik berkumpulan. Jika penama terlalu ramai, maka prosesnya mungkin rumit sedikit.

7) Periksa dengan pejabat tanah masing-masing adakah penama dan tanah tersebut benar-benar wujud agar kita tidak tertipu.

8) Jika menggunakan agen pastikan anda minta nombor telefon tuan tanah dan lebih baik berjumpa dengan tuan tanah.

9) Semak kad pengenalan tuan tanah dan pastikan ianya sama seperti dalam geran.

10) Pilih tanah yang tidak mempunyai apa-apa sekatan. Perkataan ini biasanya tertulis pada geran. Jika ada sekatan, prosedurnya akan menjadi rumit. Jadi kalau ada sekatan, tolong tolak awal-awal agar ia tidak menyusahkan kita dan akan melambatkan proses pembinaan rumah.

11) Buat perjanjian jual beli dan pastikan matikan setem untuk menjaga kedua-dua pihak. Anda tak perlu ke pejabat lawyer cukup sekadar tulisan tangan (lebih baik taip) dan kedua-dua pihak memahami dan setuju terma dan syarat. Tetapi seeloknya berurusanlah melalui pihak guaman.

Tidak terdapat spesifik masa dalam membeli tanah untuk peribadi mahupun pelaburan. Tanah merupakan aset yang nyata dimana kita boleh lihat, pegang, membuat pembaharuan dan pelbagai lagi projek diatas sekeping tanah tersebut. Tanah merupakan satu pelaburan yang unik berbanding pelaburan lain kerana kuasa untuk menentukan harga tanah tersebut terletak kepada penjual dan tiada harga siling.

Jangan tunggu untuk memiliki tanah tetapi beli dulu dan baru tunggu kenaikkan nilainya.

 

12575839_1213702711977700_368421634_n

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s